Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο κ Γρηγόρης Καραμέλος βραβεύτηκε για την πολύχρονη προσφορά του ! - Ligoraq Karamelo nderohet dhe vlerësohet për kontributin e tij shumëvjeçar!

 

 Την Παρασκευή που μας πέρασε, η μη κυβερνητική οργάνωση  «Αλβανικά, Μίντια, Ίματζ» πραγματοποίησε το 14ο διεθνές φεστιβάλ της, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα Βαλκάνια, μια χερσόνησος χωρίς σύνορα, ειρήνη, αλληλεγγύη, με εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική συνύπαρξη και συμβίωση. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ακαδημίας των Επιστημών στα Τίρανα. Τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες από το χώρο των επιστημών, το διπλωματικό σώμα από το ΦΥΡΟΜ, το Κόσσοβο, την Σερβία, Ελβετία, ΗΠΑ, Αυστρία, Γερμανία κ.α
Στις ομιλίες που εκφώνησαν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην σημασία που έχουν τα Βαλκάνια, στις διαδικασίες ένταξης, στην προσφορά που πρέπει να δώσουμε ώστε να τα κάνουμε ένα χώρο πιο ειρηνικό, χωρίς ακραίες εκφράσεις του εθνικισμού, με μια εξαιρετική εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική συνύπαρξη.  Αναφέρθηκαν επίσης στα πρόσωπα που έχουν προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, μακριά από το θόρυβο τον ΜΜΕ και των πολιτικών παραστάσεων.
Τα πρόσωπα αυτά βραβεύτηκαν και έλαβαν το άγαλμα του φεστιβάλ και του συλλόγου που προαναφέραμε. Για τον καθένα παρουσιάστηκε ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό  για την δραστηριότητα τους και αναγνώστηκαν οι λόγοι για τους οποίους βραβεύτηκαν.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που βραβεύτηκαν ήταν και ο κ Γρηγόρης Καραμέλος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Στους λόγους βράβευσης του αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο εξισορροπητικό ρόλο που έχει παίξει ο ίδιος στο αλβανικό πολιτικό χώρο, η προσφορά του στην εξομάλιση των πολιτικών συγκρούσεων, όπως αυτό κατά το έτος 1996-97, στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στην ενίσχυση της εθνικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής συνύπαρξης  στην Αλβανία και ιδιαίτερα στο νομό της Κορυτσάς. Αυτή η βράβευση αποτελεί καθαυτό  και μια βράβευση για την πόλη της Κορυτσάς και όλους τους πολίτες της γιατί από αυτή την ώριμη και σοφή κοινωνία, που διακατέχεται έντονα από το αίσθημα του σεβασμού προς το διαφορετικό προέρχεται και ο κ Γρηγόρης Καραμέλος. Επίσης αποτελεί, κυρίως, βράβευση για την ορθόδοξη και ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς γιατί το έργο και η καθημερινή του ζωή εμπνέεται από της αρχές της Ορθοδοξία και τα ανώτατα, αιώνια παγκόσμια Ελληνικά ιδανικά  που έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και διαφυλάσσονται από τον ίδιο.
Για όλους μας αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα που μας δείχνει για το πώς μπορεί κανείς  διαφυλάσσοντας την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα του να μετατραπεί σε γόνιμο παράγοντα δημιουργίας μίας κοινωνίας απελευθερωμένης από τα στερεότυπα, την διχόνοια, με φυσικό επακόλουθο την δημιουργία κράτος δικαίου μέσα στον οποίο,  όλοι ζουν με αγάπη και μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού προς το διαφορετικό.
Ως συνέπεια όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον κ Γρηγόρη Καραμέλο.
Ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίσει δύναμη για να συνεχίσει το σπουδαίο του έργο.
Keto dite, shoqata jo qeveritare "Shqip, Media, Imazh" zhvilloi festivalin e 14-te nderkombetar kushtuar Ballkanit, nje kontinent pa kufij, me paqe, mirekuptim, bashkejetese etnike, fetare e kulturore.Eventi u zhvillua ne sallen e Akademise se Shkencave  ,ne Tirane, ne prani te personaliteteve shkencore te fushave te ndryshme, trupit diplomatik ,te ftuarve nga Ish Republika Jugosllave  e Maqedonise, nga Republika e Kosoves, nga Serbia, Zvicra, ShBA, Austria, Gjermania etj
Ne referatet e pershendetjet u trajtua rendesia qe ka Ballkani, ne proceset integruese, kontributi qe duhet dhene per ta bere ate nje vend paqesor,pa konflikte, pa nacionalizma, me bashkejetese te shkelqyer etnike, kulturore e fetare. personalitetet qe kane kontribuar ne kete aspekt, larg zhurmes mediatike e shfaqjeve politike u vleresuan me statujen  e festivalit, njekohesisht edhe te  shoqates te lartpermendur. Per ta u shfaqen pjese dokumentare nga aktiviteti i tyre dhe u lexuan motivet e vleresimit. Nder personalitetet e vleresuara ishte edhe zoti Ligoraq Karamelo, si perfaqesues i minoritetit etnik grek. Ne motivin e vleresimit u vecua roli i tij ekuilibrues ne politiken shqiptare, kontributi i tij ne zbutjen e konflikteve politike, si ai ne vitin 1996-97,ne forcimin e marredhenieve midis popullit shqiptar e atij grek dhe ne promovimin e bashkejeteses etnike, fetare, kulturore ne Shqiperi e vecanerisht ne qarkun e Korces .
Ky vlerësim përbën në vetevete dhe një nderim për qytetin e Korçës e për të gjithë qytetarët e saj sepse nga kjo shoqëri e matur, me frymë të theksuar të respektit të diveristetit  vjen dhe z Ligoraq Karamelo. Por kryesisht përbën një nder dhe vlerësim maskimal por komunitetin  orthodhoks dhe atë Helen të Korçës sepse vepra dhe jeta e tij e përditëshme fymëzohet nga parimet orthodhokse dhe idealet e larta , globale, e të përjetëshme, helene të cilat janë trashëguar brez pas brezi dhe ruhen me dedikim të plotë nga ai. Për ne të gjithë përbën një shembull frymëzues i cili na tregon se si dikush duke ruajtur dhe pohuar idenititetin e tij etnik, fetar, kulturor  bëhet faktor konstuktiv në krijimin e një shoqërie të shëndoshë  të çliruar nga stereotipet, përçarjet dhe si rrjedhim në krijimin e një shteti të fortë të së drejtës ku të gjithë jetojnë në dashuri e solidaritet me njëri-tjetrin dhe dëshirojnë të mirën e të gjithëve.
Si rrjedhim të gjithë i detyrohemi për veprën e tij një FALENDERIM të veçantë dhe të thellë, duke uruar që të vazhdojë të japë kontributin e tij dhe më tej.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: