Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Νέα συνεδρίαση στο ΥΠΕΞ Αλβανίας για το σχέδιο νόμου «Περί Μειονοτήτων»

Η Διυπουργική Επιτροπή και εκείνη των Μειονοτήτων σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεδρίασε επίσημα για τέταρτη φορά στις 08/02/2017 στο ΥΠ.ΕΞ της Αλβανίας για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων και με τους εμπειρογνώμονες για το σχέδιο νόμου «Περί Μειονοτήτων.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αλβανίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αλβανική Κυβέρνηση για την σύνταξη αυτού του νόμου και επανέλαβε το γνωστό, ότι έχουμε «θετική» κληρονομιά στη χώρα σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων των αναγνωρισμένων μειονοτήτων στην Αλβανία στον τομέα της παιδείας, της μητρικής γλώσσας, της ελεύθερης έκφρασης της εθνικότητας, της ελεύθερης χρήσης των συμβόλων και πινακίδων στη μητρική κ.α. Τόνισε ότι με το νέο νόμο οι μειονότητες θα χαίρουν όλα τα δικαιώματά τους σε όλη την επικράτεια και πλέον δε θα υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται ο όρος «μειονοτική περιοχή», αλλά «μειονοτικός δήμος».
Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν ώστε στα ευαίσθητα θέματα της παιδείας, της γλώσσας, του πολιτισμού και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, τα δικαιώματα των μειονοτήτων να αποτυπώνονται με σαφήνεια στον υπό κατάρτιση νόμο, ενώ για το θέμα της θρησκείας επισήμαναν ότι παραμένει ακόμα ένα ανοιχτό θέμα προς συζήτηση.


Εκ μέρους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη συνεδρίαση αυτή τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Νεολαίας Ομόνοιας κ. Αλέξανδρος Θόδωρης ο οποίος τόνισε ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα αποτελείται από αυτόχθονες Έλληνες που κατοικούν σε όλο το νότο της χωράς και ότι πρέπει να σταματήσει η πρακτική του αλβανικού κράτους που θέλει να την περιορίσει στα όρια των δύο αναγνωρισμένων δήμων Φοινίκης και Δρόπολης. Οι Έλληνες μειονοτικοί στους δήμους των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Κονίσπολης, Χειμάρρας, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς κλπ. παρά την συνεχόμενη αλλοίωση του πληθυσμού που συνέβη κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν αποτελούν μειονότητα αλλά συστατικό στοιχείο.
Εκφράζοντας τη διαφωνία του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών για το σεβασμό των δικαιωμάτων στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα ο κ. Θόδωρης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα παραβίασης. Κατήγγειλε την ανοχή του αλβανικού κράτους που διαφαίνεται στο κλίμα εθνικισμού που καλλιεργείται στη χώρα, πράγμα το οποίο το τελευταίο διάστημα φουντώνει και αυτό το είδαμε με την προσβολή των εθνικών συμβόλων και την φθορά των πινακίδων που είναι γραμμένες στα ελληνικά. Παρουσίασε τα προβλήματα στην παιδεία, στην ασφάλεια κλπ. Η ιδιαίτερη αναφορά του εκπροσώπου της Ομόνοιας στη Χειμάρρα, προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αλβανίας κάτι που αποτέλεσε την αφορμή για μία ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση.
Ο κύριος Θόδωρης κλείνοντας ζήτησε από την επιτροπή να ληφθεί υπόψη η πρόταση της Ομόνοιας για το νέο νόμο καθώς αποτελεί απαίτηση όλων των φορέων και εκπροσώπων της ΕΕΜ αλλά και γιατί βασίστηκε στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης την οποία κύρωσε το αλβανικό κοινοβούλιο αλλά και στην πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ανταποκριτής «Η Φωνή της Ομόνοιας»
http://omonoia-deeem.org/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: