Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η «Μεγάλη Αλβανία» δεν είναι στην ατζέντα των ελίτ μας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου κ. Ενβέρ Χοτζάι, με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Ν. Κοτζιά.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η «Μεγάλη Αλβανία» δεν είναι στην ατζέντα των ελίτ του Κοσόβου, λέει, μεταξύ άλλων, στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Ενβέρ Χοτζάι, που βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Ν. Κοτζιά. Ο κ. Χοτζάι ευχαριστεί τους Ελληνες στρατιώτες και διπλωμάτες που υπηρετούν στο Κόσοβο και εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας, ενώ τονίζει πως ευελπιστεί σε σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Πρίστινα.
– Υπάρχει ανησυχία πως ό,τι άρχισε με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ίσως αποδειχθεί το πρώτο βήμα στην πορεία δημιουργίας μιας «Μεγάλης Αλβανίας». Είναι αιτιολογημένες αυτές οι ανησυχίες;
– Τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Υπάρχει ένας νέος χάρτης των Βαλκανίων, μετά την ανεξαρτησία του Κοσόβου το 2008 και του Μαυροβουνίου το 2006, που σηματοδότησαν τα τελευταία κεφάλαια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Το Κόσοβο είναι μέρος του νέου χάρτη και θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος για πάντα. Το αφήγημα της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν είναι στην ατζέντα των ελίτ του Κοσόβου αλλά και των Αλβανών γενικά. Πρόκειται για αφήγημα φόβου, το οποίο διαδίδεται κυρίως από κάποιους στη Σερβία. Οι συνάδελφοί μας στο Βελιγράδι μιλούν γι’ αυτό το αφήγημα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην περιοχή.
– Η Πρίστινα εφαρμόζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013;
– Από το 2011 έχουμε έναν διάλογο με τη Σερβία για όλα τα εκκρεμή μεταξύ μας θέματα. Δεν πρόκειται για διάλογο που αφορά την κυριαρχία του Κοσόβου. Η πιο σημαντική συμφωνία μεταξύ μας είναι αυτή που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2013 στις Βρυξέλλες. Αρκετές πτυχές της έχουν ήδη εφαρμοστεί. Μέρος της συμφωνίας είναι η δημιουργία μιας ένωσης δήμων της σερβικής κοινότητας.
Ο ρόλος της Αθήνας
Οι 10 νέοι δήμοι θα κυβερνώνται από τους ίδιους τους Σέρβους του Κοσόβου. Επίσης, 11 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου μας προέρχονται από τη σερβική κοινότητα. Εχουν γίνει μέρος της πολιτικής, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο, ορισμένες φορές εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Σερβία για να υπονομευθεί η κρατική οντότητα του Κοσόβου.
– Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, ωστόσο έχει στηρίξει τη συμμετοχή της χώρας σε μια σειρά διεθνών οργανισμών. Πώς βλέπετε τις σχέσεις σας με την Αθήνα στα επόμενα χρόνια;
– Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέρος της περιοχής μας. Εχει στηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα ως μέλος της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη στήριξή της συνολικά. Εχουμε Ελληνες στρατιώτες στην KFOR, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά στη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στο Κόσοβο. Επίσης, έχουμε Ελληνες διπλωμάτες σε αποστολές της Ε.Ε. και άλλους οργανισμούς. Θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύ ενεργό πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία είναι επικεφαλής της μη στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (EULEX). Αυτά είναι λίγα παραδείγματα για να εξηγήσω στο κοινό σας πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στη διαδικασία οικοδόμησης του κράτους μας. Θα θέλαμε η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο και να ξεκινήσει μια νέα περίοδος πολιτικής φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Χάρις στην Ελλάδα γίναμε μέλη σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη στην προσπάθειά μας να γίνουμε υποψήφιοι προς ένταξη στην Ε.Ε. Επιτρέψτε μου τον προσωπικό τόνο, καθώς έχω σπουδάσει αρχαία ελληνικά και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και αισθάνομαι ότι έχουμε αρκετά κοινά.
– Το Κόσοβο έχει ευρωπαϊκή προοπτική; Επισκεφθήκατε πριν από λίγες μέρες τις Βρυξέλλες. Τι μηνύματα λάβατε;
– Η σχέση με την Ε.Ε. είναι η πλέον σημαντική. Αντιλαμβανόμαστε την ενσωμάτωσή μας ως επιστροφή στην Ευρώπη. Συνάντησα την κ. Μογκερίνι, τον επίτροπο Χαν και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Προσπαθούμε να λάβουμε στήριξη ώστε η φιλελευθεροποίηση της βίζας να ισχύσει και για τους Κοσοβάρους. Επίσης, με την Ε.Ε. έχουμε την πολύ σημαντική Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης. Το Κόσοβο είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν είναι υποψήφια προς ένταξη και αυτό ελπίζουμε να αλλάξει. Στις Βρυξέλλες συζητήσαμε, επίσης, για την περιοχή και το μέλλον του διαλόγου ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: