Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Εορτασμοί για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου της Μόσχας - U kremtua 100-vjetori i rivendosjes së Patriarkanës së Moskës



Εορτασμοί για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου της Μόσχας



Συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας μας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο



Από τις 1-4 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, επισκέφτηκε τη Ρωσία, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου της Μόσχας. Την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας μας πλαισίωναν οι Μητροπολίτης Κορυτσάς, Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Αμαντίας, Ναθαναήλ και ο διάκος Σπύρος Τοπάντζα. Στους εορτασμούς συμμετείχαν 11 προκαθήμενοι κι αντιπροσωπείες των αδερφών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Με τους εορτασμούς αυτούς μνημονεύτηκε η 100η επέτειος της εκλογής του Αγίου Τύχωνος ως Πατριάρχης Μόσχας. Πρόκειται για τον πρώτο Πατριάρχη που εκλέγει επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, μετά από μια περίοδο 200 ετών. Ο Πατριάρχης Τύχωνος ήταν ένας εξομολογητής της Ορθοδοξίας και δοκίμασε στους ώμους του το βάρος των διώξεων των μπολσεβίκων κατά της Εκκλησίας.

Το Σάββατο, στις 2 Δεκεμβρίου, διεξήχθη η μεγάλη συμπερασματική συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας. Η συνάντηση έλαβε χώρα στη Μόσχα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος. Της συναντήσεως προήδρευσε η Αυτού Παναγιώτητά Του Πατριάρχης της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλος. Συμμετείχαν και οι προκαθήμενοι και οι αντιπρόσωποι των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, που συμμετείχαν στους εορτασμούς.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ΙΙ, ο Πατριάρχης Αντιόχειας, Ιωάννης Χ, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος ΙΙΙ, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας, Δανιήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας, Σάββας, ο Μητροπολίτης της Τσέχικης και Σλοβάκικης Δημοκρατίας, Ραστισλάβ κ.α.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο Πατριάρχης Κύριλλος επισήμανε ότι η τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας ήταν αφιερωμένη στην 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου Μόσχας: «Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή στην εθνική μας ιστορία, όταν πολλές μεγάλες δυνάμεις, εντός κι εκτός της χώρας, σήκωσαν ανάστημα κατά της Εκκλησίας και του Θεού κι εκείνη άρχισε να υποφέρει αιματηρούς διωγμούς».

Τα επτά έτη της πατριαρχικής αποστολής του Αγίου Τύχωνος, ήταν έτη της εξομολόγησης της πίστεως – όχι μόνο επειδή η ζωή του κινδύνευε καθημερινώς είτε γιατί φυλακίστηκε, αλλά επειδή κάθε μέρα έφταναν ειδήσεις για τις θηριωδίες που διαπράττονταν κατά των ιεραρχών και του κλήρου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και για τα θύματα από τις γραμμές των πιστών. Ενημερώνονταν για την καταστροφή ναών και μονών, για τον αφανισμό της χιλιετούς ορθοδόξου παραδόσεως του έθνους μας...

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους προκαθήμενους και τους εκπροσώπους των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. "Εμείς σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, όντας ενσυνείδητοι ότι οι Εκκλησίες που διοικείτε και εκπροσωπείτε, αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες στην ιστορία τους... Προσευχόμαστε στο Θεό, να διατηρήσει μέσα σε κλίμα ενότητας όλες της Εκκλησίες μας, ανεξαρτήτων των συνθηκών που πολλές φορές είναι πολύ δύσκολες. Στην ενότητα έγκειται η δύναμή μας...

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Βολοκολάμσκι, προεδρεύων του Τμήματος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, ανάγνωσε το χαιρετιστήριο μήνυμα που ο Παναγιώτατος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απέστειλε στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των προκαθήμενων που συμμετείχαν και των προκαθήμενων που δε συμμετείχαν.

Στη συνάντηση χαιρέτησε κι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στους πεφωτισμένους ιεράρχες και τις μυριάδες κληρικών και λαϊκών, οποίοι, κατά τη διάρκειας της «μακράς νυκτός» των διωγμών, αντιστάθηκαν και μέσα από τις μαρτυρίες, όπως ο Πατριάρχης Τύχωνος είχε προβλέψει, σταθεροί στην πίστη και περιχαρείς στο Άγιο Πνεύμα (1Θεσ. 1:6). Η φυσιογνωμία του Πατριάρχη Τύχωνος της Μόσχας υπενθυμίζει στους Ορθοδόξους τη σταθερή υποχρέωση τους για την εκπλήρωση της αποστολής, ώστε χάρη της ενότητας να αντιτίθενται στις σχισματικές προσδοκίες και να σφραγίσουν με μαρτυρία την αγάπη τους για το Χριστό. Αυτός ήταν ο τρόπος που ο Άγιος Τύχωνος εκπλήρωσε το αποστολικό και ποιμενικό του καθήκον, παραδίδοντας τη μαρτυρία με το έργο και το αίμα του, εντός κι εκτός της χώρας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είπε ότι: «Εμείς ακούσαμε τη δική σας μαρτυρία με ιδιαίτερη προσήλωση, διότι εσείς είστε ο πρώτος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία ανέστη εκ νεκρών μετά την ολική καταστροφή. Εκτιμούμε την εμπειρία της δικής σας Εκκλησίας και κατανοούμε την τραγωδία που έζησε ο ορθόδοξος λαός της Αλβανίας, διότι είναι παρόμοιες με την κατανόηση της δικής μας ιστορίας κι απόψεως για το παρελθόν, που εσείς ερμηνεύσατε με άριστο τρόπο και, εν καιρώ, με την δική μας αντίληψη για το μέλλον.

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κορυτσάς, Ιωάννη, τον Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ και το διάκο Σπύρο Τοπάντζα, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στο Ναό που αφιερώνεται στην εικόνα «Η Θεοτόκος Μαρία – Η χαρά όσων υποφέρουν» στη Μόσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκι, Ιλαρίωνα.

Κατά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είπε, μεταξύ των άλλων: «Μακαριώτατε! Εμείς σας υποδεχόμαστε ως τον προκαθήμενο μιας μαρτυρικής Εκκλησίας. Χθες, μιλώντας μπροστά στους επισκόπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εσείς είπατε ότι η Εκκλησία της Αλβανίας κατά τον ΧΧ αιώνα σταυρώθηκε, ετάφη και στη συνέχεια ανέστη. Σήμερα σε όλη την αλβανική επικράτεια υπάρχουν ορθόδοξοι ναοί. Αν και μέσω εμποδίων, σήμερα η Εκκλησία της Αλβανίας προσφέρει τη δική της μαρτυρία για τον κόσμο.

Ο Θεός υποσχέθηκε ότι οι πόρτες της κόλασης δεν θα επικρατούσαν της Εκκλησίας Του. Αυτά τα λόγια αναφέρονται στην Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες υπέστησαν διωγμών σε διάφορες εποχές. Και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησίας υπέστη τους πιο ανελέητους και αιματηρούς διωγμούς στις αρχές του ΧΧ αιώνα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εντωμεταξύ, τόνισε ότι: "Γνωρίζω με τι μεγάλο ηρωισμό και τόλμη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πέρασε τις δοκιμασίες τα χρόνια του κομμουνισμού. Με τον αγαπητό αδερφό μου, τον Πατριάρχη Κύριλλο, είμαστε μαζί επί 48 χρόνια – όπως σε δίσεκτα χρόνια έτσι και κατά τα ευλογημένα τελευταία χρόνια. Η ενότητα στις δυσκολίες και στις χαρές είναι εκείνο που χαρακτηρίζεις εμάς τους Ορθοδόξους. Βιώνουμε τις δυσκολίες και τις χαρές ενός του άλλου, σαν δικές μας. Κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία, εμείς νιώθουμε την ενότητα και τη σχέση μας με τους Ορθοδόξους όλου του κόσμου».

Τη Δευτέρα, στις 4 Δεκεμβρίου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ΙΙ, προεξήρχε του Συλλείτουργου με τους προκαθήμενους των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, την ημέρα της 100ης επετείου της Ενθρόνισης του Αγίου Τύχωνος ως Πατριάρχης Μόσχας. Στο κέντρο του ναού είχε τοποθετηθεί και η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Τύχωνος.

Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, οι προκαθήμενοι των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Πούτιν, ενώ στο Κρεμλίνο διοργανώθηκε εορταστική συναυλία αφιερωμένη στην 100η επέτειο της επανασύστασης του Ρωσικού Πατριαρχείου.


U kremtua 100-vjetori i rivendosjes së Patriarkanës së Moskës

Mori pjesë një përfaqësi e Kishës sonë, e kryesuar nga Kryepiskopi Anastas



Nga data 1-4 dhjetor, një përfaqësi e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, e kryesuar nga Kryepiskopi Anastas, vizitoi Rusinë, ku mori pjesë në kremtimet me rastin e 100-vjetorit të rivendosjes së Patriarkanës së Moskës. Në përfaqësinë e Kishës sonë bënin pjesë edhe Mitropoliti i Korçës, Joani, Mitropoliti i Amantias, Nathanaili dhe dhjakon Spiro Topanxha. Të pranishëm në kremtime ishin 11 primatë dhe përfaqësi të Kishave Orthodhokse motra.

Me këtë kremtim u kujtua 100-vjetori i zgjedhjes së Shën Tikhonit si Patriark i Moskës. Ai ishte Patriarku i parë i zgjedhur në krye të Kishës Ruse pas një periudhe 200-vjeçare. Patriarku Tikhon ishte një rrëfyes i Orthodhoksisë dhe mbajti mbi supe peshën e persekutimeve kundër Kishës nga bolshevikët.

Të shtunën, më 2 dhjetor 2017, u zhvillua takimi i madh përmbyllës i Sinodit të Shenjtë të Kishës Ruse. Ai u mbajt në Moskë, në Sallën e mbledhjeve të Katedrales së Krishtit Shpëtimtar. Takimi u kryesua nga Shenjtëria e Tij Patriarku i Moskës dhe Gjithë Rusisë, Kirilli. Të pranishëm ishin edhe primatët e përfaqësuesit ne Kishave Orthodhokse lokale, që morën pjesë në këto kremtime.

Merrnin pjesë edhe Patriarku Theodori II i Aleksandrisë, Patriarku Joan X i Antiokisë, Patriarku Theophili III i Jerusalemit, Patriarku Irinej i Serbisë, Patriarku Daniel i Rumanisë, Kryepiskopi Krisostomos i Qipros, Kryepiskopi Anastas i Tiranës, Durrësit dhe i Gjithë Shqipërisë, Mitropoliti Sava i Varshavës, Mitropoliti Rastislav i Republikës Çeke dhe Sllovakisë etj.

Duke iu drejtuar të pranishmëve, Patriarku Kirill theksoi se seanca e fundit e Sinodit të Kishës Orthodhokse Ruse i dedikohej njëqindvjetorit të rivendosjes së Patriarkanës: "Kjo ngjarje ka ndodhur ndoshta në momentin më të vështirë në historinë tonë kombëtare, kur shkatërrimi revolucionar preku të gjitha sferat e jetës, kur shumë forca të mëdha, si brenda dhe jashtë vendit, u ngritën kundër Kishës së Perëndisë dhe ajo filloi të vuante nga persekutimet e përgjakshme”.

Të shtatë vitet e shërbimit të tij patriarkal, qenë vite të rrëfimit të besimit - jo vetëm për shkak se ai rrezikonte çdo ditë jetën e tij, apo se u burgos, por sepse përditë merrte njoftime për mizoritë e kryera kundër hierarkëve dhe klerit të Kishës Orthodhokse Ruse dhe për viktimat në radhët e besimtarëve. Ai merrte informacione për shkatërrimin e kishave e manastireve, për shkatërrimin e traditës mijëravjeçare orthodhokse të kombit tonë...

Më pas, Shenjtëria e tij falënderoi përzemërsisht primatët dhe përfaqësuesit e Kishave Orthodhokse lokale. "Ne ju mirëpresim me dashuri të veçantë dhe respekt, duke qenë të vetëdijshëm se Kishat që ju drejtoni dhe përfaqësoni, përballuan gjithashtu vështirësi në historinë e tyre... I lutemi Zotit, për të ruajtur të gjitha Kishat tona në unitet, pavarësisht nga rrethanat ndonjëherë shumë të vështira. Tek uniteti qëndron forca jonë...

Mitropoliti Hilarion i Volokolamskut, Kryetar i Departamentit për Marrëdhënie me Jashtë i Kishës Ruse, lexoi mesazhin e përshëndetjes dërguar Patriarkut Kirill nga Shenjtëria e Tij, Patriarku Ekumenik Vartholomeu.

Pastaj u vazhdua me përshëndetjet e primatëve të pranishëm dhe ato të primatëve që nuk ishin të pranishëm.

Në takim përshëndeti edhe Kryepiskopi Anastas, i cili foli për hierakët e ndritshëm dhe miriadat e klerikëve e laikëve, të cilët gjatë “natës së gjatë” të persekutimit, qëndruan edhe në mes të vuajtjeve, ashtu si Patriarku Tikhon parashikoi, të qëndrueshëm në besim dhe të gëzuar në Shpirtin e Shenjtë (1Thes. 1:6). Figura e Patriarkut Tikhon të Moskës u kujton Orthodhoksëve detyrimin e tyre konstant për të përmbushur misionin, që për hir të unitetit t’i kundërvihen aspiratave skizmatike dhe të vulosin me martirizim dashurinë e tyre për Krishtin. Ishte kjo mënyra se si Shën Tikhoni përmbushi detyrën e tij apostolike dhe baritore, duke e dhënë dëshminë me veprën e gjakun e tij, brenda dhe jashtë vendit.

Duke iu drejtuar Kryepiskopit Anstas, Patriarku Kirill tha se, “Ne e dëgjuam dëshminë tuaj me kujdes të veçantë, sepse ju jeni i pari Primat i Kishës së Shqipërisë, e cila u ngjall së vdekurish pas shkatërrimit total. E vlerësojmë përvojën e Kishës suaj dhe e kuptojmë tragjedinë që kaloi populli orthodhoks i Shqipërisë, sepse janë të ngjashme me kuptimin tonë të historisë dhe pikëpamjen për të shkuarën, të cilat ju i shpjeguat në mënyrë të shkëlqyer dhe në të njëjtën kohë, me këndvështrimin tonë për të ardhmen.

Të dielën, 3 dhjetor, Kryepiskopi Anastas, i shoqëruar nga Mitropoliti i Korçës, Joani, Mitropoliti i Amantias, Nathanaili dhe dhjakon Spiro Topanxha, morën pjesë në Liturgjinë Hyjnore në Kishën kushtuar ikonës "Hyjlindësja Mari - Gëzimi i atyre që vuajnë" në Moskë. Kryepiskopi Anastas bashkëmeshoi me Mitropolitin e Volokolamskit, Hilarionin.

Në fund të shërbesës, Mitropoliti Hilarion tha ndër të tjera: "Fortlumturia Juaj ! Ne ju mirëpresim si Primatin e një Kishe martire. Dje, duke folur përpara peshkopëve të Kishës Orthodhokse Ruse, ju thatë se Kisha e Shqipërisë në shekullin XX u kryqëzua, u varros dhe më pas u ringjall. Sot në të gjithë territorin e Shqipërisë ekzistojnë kisha orthodhokse. Edhe pse jo pa pengesa, sot Kisha shqiptare ofron dëshminë e saj për botën.

Zoti premtoi se portat e ferrit nuk do të mbizotëronin kundër Kishës së Tij. Këto fjalë i referohen Kishës së Shenjtë, Katholike dhe Apostolike. Por ne e dimë se Kishat Orthodhokse lokale iu nënshtruan persekutimit në epoka të ndryshme. Dhe Kisha Orthodhokse Ruse kaloi nëpër persekutimet më të rënda dhe mizore në fillim të shekullit XX”.

Ndërsa Kryepeshkopi Anastas theksoi se: "E di se me çfarë heroizmi dhe guximi të madh Kisha Orthodhokse Ruse kaloi sprovat në vitet e komunizmit. Me vëllain tim të dashur, Patriarkun Kirill, kemi qenë së bashku për 48 vite - si në vite të vështira ashtu edhe në vitet e bekuara të kohëve të fundit. Ky unitet në vështirësi dhe në gëzime na karakterizon ne orthodhoksët. I përjetojmë vështirësitë dhe gëzimet e njëri-tjetrit si tonat.

Çdo herë që shërbejmë Liturgjinë Hyjnore, ne ndiejmë unitetin dhe lidhjen tonë me Orthodhoksët e mbarë botës”.

Të hënën, 4 dhjetor, Patriarku i Aleksandrisë Theodhori II kryesoi bashkëmeshimin me primatët e Kishave Orthodhokse lokale në Liturgjinë Hyjnore të kryer në Katedralen e Krishtit Shpëtimtar, në ditën e 100-vjetorit të Fronëzimit të Shën Tihonit si Patriark i Moskës. Në qendër të kishës ishte vendosur edhe arka me lipsanet e shenjtorit.

Mbrëmjen e 4 dhjetorit primatët e Kishave lokale Orthodhokse u pritën nga Presidenti Putin dhe në Kremlin u dha një koncert festiv kushtuar 100-vjetorit të rivendosjes së Patriarkanës Ruse.

 Ruse.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)