Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Αλβανία, η αναδυόμενη αγορά-έκπληξη για εξαγωγές ρεύματος από την Ελλάδα – Αντιστροφή του ισοζυγίου στη διασύνδεση με την Ιταλία

Γιάννα Παπαδημητρίου
Χωρίς καλά-καλά να έχει συνειδητοποιηθεί από τους περισσότερους, μια ενδιαφέρουσα –και μάλιστα διττή- διαφοροποίηση έχει συντελεστεί φέτος στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας από τις δυτικές διασυνδέσεις της χώρας (δηλ. με Ιταλία και Αλβανία). 
Στην περίπτωση της διασύνδεσης με την Αλβανία, η εξαγωγική δραστηριότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής εντυπωσιακά αυξημένη για φέτος, ενώ στην περίπτωση της διασύνδεσης με την Ιταλία είναι εξίσου εντυπωσιακή η αντιστροφή του ισοζυγίου, προς όφελος των εισαγωγών.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο πιο πρόσφατο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, οι εξαγόμενες μέσω της διασύνδεσης με την Αλβανία ποσότητες ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 156775 MWh (από 245979 MWh το 2018 σε 402754 MWh το 2019). Στη δε περίπτωση της διασύνδεσης με την Ιταλία, οι εξαγωγές είναι λιγότερες από πέρυσι τους 6 από τους 7 πρώτους μήνες του έτους (και σημαντικά μειωμένες και σε απόλυτα μεγέθη), ενώ οι εισαγωγές είναι φέτος περισσότερες κάθε μήνα του πρώτου επταμήνου (και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, κατά πολύ). 
Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στο ακόλουθο γράφημα που έχει επεξεργαστεί ο ΑΔΜΗΕ για τα εμπορικά προγράμματα εξαγωγών στη διασύνδεση με την Αλβανία είναι χαρακτηριστική:
Όπως φαίνεται, πέρα από άλλους λόγους που αφορούν τις συνθήκες της αγοράς, σημαντικό ρόλο για την εντυπωσιακή αύξηση στην εξαγωγική δραστηριότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αλβανία έπαιξε το παρατεταμένο πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Ιταλία.
Όμως, όπως προκύπτει και από τα καταγεγραμμένα μεγέθη, οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Αλβανίας για όσους εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια από τη χώρα μας δεν προκύπτουν μόνο εξαιτίας της προβληματικής μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία. 
Αρκεί κανείς να κάνει τις σχετικές προσθαφαιρέσεις, για να δει ότι οι εξαγόμενοι όγκοι από τις δυο συγκεκριμένες διασυνδέσεις είναι αθροιστικά μεγαλύτεροι σε σχέση με πέρυσι, κάτι που καταδεικνύει ότι οι ευκαιρίες που διαμορφώθηκαν για εξαγωγές από την Ελλάδα μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων προς τα δυτικά της χώρας ήταν ούτως ή άλλως μεγαλύτερες φέτος.
Προφανώς, σε αυτό συντέλεσε τόσο η διαθεσιμότητα μεγαλύτερων ποσοτήτων προς εξαγωγή λόγω ΝΟΜΕ (όπως τουλάχιστον έχει συχνά υποστηριχθεί από αρμόδιους παράγοντες της αγοράς), όσο και οι συνθήκες στις αγορές που εξυπηρετούνται από την ηλεκτρική ενέργεια που διακινείται από αυτές τις διαδρομές. 
Το συμπέρασμα αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώνεται αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εικόνα ως προς τις εισαγωγές από τις συγκεκριμένες διασυνδέσεις δείχνει διαφορετική τάση σε σχέση με αυτή που είδαμε στην περίπτωση των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα οι διαφοροποιήσεις ανά μήνα μεταξύ 2018 και 2019 είναι σχετικά ισορροπημένες στην περίπτωση της Αλβανίας, ενώ στην περίπτωση της διασύνδεσης με την Ιταλία οι εισαγωγές καταγράφουν σημαντική αύξηση.
Για του λόγου το αληθές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η εικόνα για τις εισαγωγές ενέργειας από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία και Ιταλία είναι η εξής:
Αποτιμώντας συνδυαστικά τα παραπάνω στοιχεία, 
α) η εμπορία ρεύματος μέσω της διασύνδεσης με την Αλβανία αναδύεται σε ολοένα και προτιμώμενη επιλογή για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα δυτικά
β) το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ρεύματος από τη διασύνδεση με την Ιταλία έχει αντιστραφεί εντυπωσιακά τη φετινή χρονιά. 
Όσο κι αν οι αλλαγές από χρονιά σε χρονιά, αλλά και από μήνα σε μήνα είναι αρκετά συνηθισμένες στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας (αφού οι εξαγόμενες ποσότητες, πέρα από τη διαθεσιμότητά τους, κατευθύνονται στις αγορές όπου οι τιμές τη δεδομένη στιγμή είναι καλύτερες, κάτι που εξαρτάται από πλήθος συχνά αστάθμητων παραγόντων – π.χ. καιρικές συνθήκες, κατάσταση διασυνδέσεων, έκτακτες ανάγκες σε συγκεκριμένες αγορές για τεχνικούς ή άλλους λόγους, δυνατότητα περαιτέρω εξαγωγών κ.α.), τα δυο αυτά συμπεράσματα είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: