Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Θέμα Τσάμηδων θέτει η Αλβανία εν όψει Χάγης

 


«Ασυνήθιστα σκληρή» θα είναι η ελληνική απάντηση

«Η Αλβανία πρέπει αργά ή γρήγορα να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Εάν θα είναι αυτός που οδηγεί στην Ευρώπη ή αυτός που μέσω συμμαχιών με τρίτη χώρα που επιθυμεί επιρροή στην περιοχή, οδηγεί σε περιπέτειες τα Βαλκάνια, και πιθανόν την ίδια την Αλβανία».

Αυτό το σημαντικό μήνυμα στέλνει μέσω της «ΒτΚ» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση στα… τσάμικα «παιχνίδια» των Τιράνων σχετικά με την υπογραφή του συνυποσχετικού που θα οδηγήσει στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών στο θέμα της ΑΟΖ. Παιχνίδια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα τα αποδίδει στην Άγκυρα και όχι ευθέως στα Τίρανα, αφού η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση (ίσως και υπό την επιρροή, όπως λένε αρκετοί) με την τουρκική.

Πάντως, η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη και, όπως λένε συνομιλητές του Νίκου Δένδια, ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από τη Χάγη και την επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Ελλάδα. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στην προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε οι ίδιες πηγές. Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει εκτενώς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αθήνα, και έχει παρουσιάσει αναλυτικά το θέμα των «Τσάμηδων»… Όπως είναι γνωστό, λίγες ημέρες μετά τις επισκέψεις εκ μέρους της χώρας μας σε ανώτατο επίπεδο στην Αλβανία, η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών επιφύλαξε μία δυσάρεστη έκπληξη στην Αθήνα, συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το θέμα των Τσάμηδων με την υπογραφή του συνυποσχετικού. Για την ακρίβεια, θεώρησε απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπερίληψη του θέματος των Τσάμηδων στο συνυποσχετικό, ώστε να επιληφθεί η Χάγη και γι’ αυτό, το οποίο είναι ένα ζήτημα που, όπως ξεκαθάρισε το Υπ. Εξ. δια του Νίκου Δένδια, δεν υφίσταται για την Αθήνα.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι στο ελληνικό Υπ. Εξ. επικρατεί βεβαιότητα για το ρόλο του «υποβολέα», που δεν είναι άλλος από την Άγκυρα, αλλά θεωρούν ότι η Αλβανία επιχειρεί να κερδίσει κάτι άλλο, αφού έχει γίνει ξεκάθαρο από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι για τη χώρα μας το θέμα των «Τσάμηδων» είναι ανύπαρκτο. Πρώην διπλωματικό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, εκτιμά ότι τα Τίρανα βάζουν τέτοια μαξιμαλιστικά ζητήματα για δύο λόγους: πρώτον, για να ικανοποιήσουν το εσωτερικό ακροατήριο και τους συσχετισμούς, αφού οι «Τσάμηδες» έχουν μία υποτυπώδη δύναμη, αλλά και επειδή το ζήτημα είναι ευαίσθητο για την αλβανική κοινή γνώμη. Δεύτερον, για να πιέσουν την Αθήνα ώστε να εξασφαλίσουν κάτι άλλο πέραν αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι.

Η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθυμη να παίξει αυτό το παιχνίδι με τα Τίρανα, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, και σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους τονίζουν ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρα με ποιους θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία της προς το μέλλον. Για την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θεωρούν ότι έχει ειδικό βάρος η τοποθέτηση της Αλβανής υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα, αλλά ο αντίλογος μεταξύ των διπλωματών αναφέρει ότι τα όσα είπε η συγκεκριμένη πολιτικός είναι ο αντίλαλος των όσων θα ήθελε να πει ο ίδιος ο Έντι Ράμα, ο οποίος είναι ο εμπνευστής αυτών των «παιχνιδιών» σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, ο Αλβανός πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία, και οι αντανακλάσεις της –σύμφωνα με τους ίδιους– φαίνονται κάθε φορά που ο Ράμα βάλλει κατά της Ελλάδας. Πάντως, έμπειροι διπλωμάτες επισήμαναν στη «ΒτΚ» και την ενδεχόμενη εμπλοκή του προέδρου της Αλβανίας, αφού η υπουργός Εξωτερικών τον ενέπλεξε εμμέσως λέγοντας ότι «θα πρέπει να ζητήσουμε την πλήρη εξουσία του προέδρου της χώρας για να καθίσουμε στο τεχνικό τραπέζι». Όπερ σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει μία συμφωνία με τις ευλογίες του προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάι.

«Ασυνήθιστα σκληρή» θα είναι η ελληνική απάντηση

Από την πλευρά της Αλβανίας, όπως αναφέρουν διπλωμάτες της Ε.Ε., υπάρχει μία αίσθηση αυτοπεποίθησης έναντι της Ελλάδας, επειδή θεωρούν δυνάμει «ομήρους» την ελληνική μειονότητα. Όπως εξηγούσε πρέσβης χώρας-μέλους της Ε.Ε. σε διπλωμάτες συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων απόμαχος πρέσβης και πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Υπ. Εξ., τα Τίρανα θεωρούν ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι το «αδύναμο σημείο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και η ελληνική πλευρά είναι ευεπίφορη σε υποχωρήσεις για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειοονοτικών. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που η μειονότητα βρέθηκε στο στόχαστρο των αλβανικών κυβερνήσεων, και ειδικά επί Έντι Ράμα.

Από την ελληνική πλευρά πάντως, ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα για τη μειονότητα, η απάντηση θα είναι «ασυνήθιστα σκληρή». Το θέμα των Τσάμηδων ετέθη κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα πριν από λίγες ημέρες, για τα πεπραγμένα της αλβανικής διπλωματίας το 2022. Έλληνες διπλωμάτες τόνιζαν ότι η Αλβανή υπ. Εξ. ακολουθεί την πεπατημένη της τουρκικής διπλωματίας, όπου βάζει στο τραπέζι το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Τσάμικου, για να πάνε οι δύο χώρες στη Χάγη.

«Δεν μιλάμε μόνο για οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει, όπως η άρση του εμπολέμου και κατ’ επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε, μεταξύ άλλων, η Αλβανή υπ. Εξ. Νωρίτερα, η υπουργός της Αλβανίας είχε δηλώσει ότι «θα συνεχιστεί το τεχνικό έργο για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίτευξη συμβιβασμού στα ζητήματα που θα υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών. Η επίτευξη αυτού του συμβιβασμού θα επέτρεπε την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο».

Κώστας Μελισσόπουλος – Βραδινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: