Σάββατο 26 Απριλίου 2025

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΟΥ KALE–i GORICA.{=Κάστρο της Γκορίτσαs) ΕΤΟΥΣ 1512 Γράφει: π. Ελευθέριος Καρακίτσιος

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΟΥ KALEi GORICA.{=Κάστρο της Γκορίτσαs) ΕΤΟΥΣ 1512

Γράφει: π. Ελευθέριος Καρακίτσιος πρωτ/ρος -καθηγητής Δρ.Θ- ΑΠΘ

Το πρωτότυπο του χειρογράφου στην τουρκική γλώσσα με αραβική γραφή μεταφράζεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Άγκυρας Levent Kayapinar και από την τουρκική γλώσσα με λατινικούς χαρακτήρες αποδίδεται στην παρούσα εργασία πάλι με την βοήθεια του καθηγητού όπως δείχνουν οι υποσημειώσεις με την δική μας παρουσίαση όπως έπεται. Ευχαριστώ τον καθηγητήν και από αυτήν την θέσιν.

  1. Τ.Τ.973 ,sayfa 33-341 (Fatih verya Bayezid Donermi =

Απογραφικό έγγραφο των Οθωμανών ,σελίδα 33-34, ( περίοδος βασιλείας Σουλτάνος Μεχμέτ Β΄ και Βαγιαζήτ Β΄περίοδος)2 . Τιμάριον του Σκεντέρ3γιός του Αλη . Μuselleman4ikalei Gorica ,mezkurlar Goritca kalesine hidmet edub harac ve ispence virmezler ve avarizi divaniyeden muaf ve musellemdirler . Ellerinde fermani humayunlari vardir. =

Οι Μουσελλέμες του Κάστρου της Γκορίτσα5 (Κορυτσάς) υπηρετούν το φρούριο της Γκορίτσας . Για τον λόγο αυτό απαλλάσσονται από τον φόρο Ispence6 και άλλους φόρους φόρου υποτέλειας (avariz7 –I divaniye8)

Μποϊκ9 Δημητρη10, Μιλιτς γιός αυτού Κόντο, Πετρο γιός αυτού Γκορτσο, Δημητρη γιός αυτού Μπορο/ Μιχαηλ γιός αυτού Νικολα, Μιλκο γιός αυτού Πινο /Ραντομιρ γιός αυτού Τοντορ11 ,Μπορο γιός αυτού Ντουσμαν ,Νικολα γιός αυτού Μιλιτς, Μιλιτς γιός αυτού, Κοστορ, Μιχαηλ του Στομιρ, Νικο γιος αυτού Μιχατς/ Γκοριτς Μιχατς, Νταμιαν12 γιός αυτού Πουλο, Συμιον γιός αυτού παμπουτσου, Μιλκο Πινο, Μητσο / γιός αυτού Μανο, Χρος γιός αυτού Δημητρη /.

Σελίδα 34

Δημητρη Μπεκαν , Δημητρη Νοβακ, Γρανταν Πετρο αδελφός του Γκην , Γιωργο Σεροπολ / Νταμιαν γιός του Πανο, Γιωργο Κοβατς , ο Στανκο γιός του Πινο,/ Δημητρη Μποσκο, Νικολα Μποτσε, Τοντοριτσα Νικολα, Μιλο γιός του Βελκην, Νινο γιός του / Μποην , Αθανας Τσερμογκλαβ/. Κογιο γιός αυτού Τσερμογκλαβ, Πανο γιός αυτού Κατσογιανο, Νινο γιός αυτού Κωστα , Μποϊκο /γιός αυτού Λισι, Μπομπ Μιχαλ γένος Τσερεμπ, Καλιμογιος αυτού Τσαρ/.Μανο γιός αυτού Ατσοβιλ, Νικολα γιός αυτού Μιχαλ, Δημητρη καταγωγή του Ραμποτικ, Μπογκο/γιός αυτού Δημητρη, Πινο γιός αυτού Μητσοβαν ,Πινο γιός αυτού Μανο/.Νικο γιός αυτού Πινο, Δημητρη γιός αυτού Μποϊκ, Μανο γιός αυτού, Τοζικ γιός αυτού Γκανισε/ Πανο γιός αυτού Πινο, Ισμοηλ13 Μιχαηλ ο γιός αυτού του ίδιου, Γκορις Μανο,/ Γιακο γιός αυτου Πετρο. Γιάκο γιός αυτου Πετερ, Γκουν γιός αυτού Τηχω14, Νικολα ο γιός αυτού Καλιτς,/Μιτσολοτιν Νινογιος αυτού Μανισα, Γιοργο γιός αυτού Μπορο/ Ουζγκορ ο γιός αυτού Κιριακ , Ντουσμαν ο γιός αυτού Νικολα, Τοντοριτς γιός αυτού Μιλο, Κωστα γιός αυτού /Ατανας , Μπογκοπ Γκοριτς Πετροπουλο/.

Hane =Νοικοκυριά( οικογένειες) 59

Zikr olantardan gayri isbu mezkurlar mysellen kafirlerin15 οgullari imis,Atalaryla/kalaya hidmet iderler ama harac ve ispence virirler ve avariz –i16 divanyeye17 Dahidirler. = Εκτός από αυτούς τους μουσελέμμες απίστους ( κάφρους χριστιανούς) των οποίων τα ονόματα είναι γραμμένα παραπάνω. Εκείνοι που τα ονόματα θα γραφούν παρακάτω είναι οι γιοί τους . Υπηρετούν επίσης το κάστρο όπως και οι πατέρες τους . Πληρώνουν όμως φόρους όπως Ισπένσε( =αχρήστων ως χριστιανοί που επειδή έτρωγαν χοιρινό κρέας που απαγορευόταν από το κοράνι πλήρωναν ειδικό φόρο) άπιστοι ή έκτακτον φόρον σε ειδική ανάγκη που επέβαλε η Υψηλή Πύλη.

Πετκο γιός αυτού Τοντικο , Ντιμητρη Πινο, Πανο γιός αυτού Νικολιν, ο Στογιαν γιός αυτού Νοβακ῎./ Nefer 4= Άτομα 4

Σύνολον :Πρόσοδοι(έσοδα) 3250(ᾶσπρα).

Musellem Todoran karyei Gradsol sartla ki her yil Gorica kalasina iki tudag bin demirin virub haracdan ve ispencedem avarizdan muaf ve musellem ola deyu elinde fermani humayun var . Simdiki halde timara emr olundu. = Ο Τοντόρ Μουσελλέμ από το χωριό Γκραντ18 , απαλλάσσεται από το φόρο ισπενσε και άλλους φόρους ,φόρο υποτέλειας, δίνοντας δύο χιλιάδες κομμάτια σίδερο στο φρούριο Κοριτσάς. Έχει πιστοποιητικό από το Σουλτάνο σχετικά με αυτό. Διατάσσεται τώρα ο Τιμαριούχος να παρακολουθήσει την κατάσταση αυτή.

Μuselleman –I Duka ve Dimitri ve Rayko mensuh sod ve becayis Kavasila veled I Duka kalaya yilda bin ok viriurler . Haracdan ve ispenceden ve avariz-i divaniyeden ve muaf ve musellemdirler Simdiki halde timara emr olundu19 = Καβάσιλας ο οποίος ήταν γιός του Δούκα και ήταν Μουσελλέμ΄Αφησε το καθήκον του στον Ράϊκο , τον Δημήτρη και τον ΔούκαΚαθήκον τους είναι να δίνουν δύο χιλιάδες βέλη στο φρούριο ετησίως . Σε αντάλλαγμα σε αυτό το καθήκον απαλλάσσονταν από το φόρο ισπέντσε καί άλλους φόρους υποτέλειας . Διατάσσεται ο τιμαριούχος να παρακολουθήσει την κατάσταση αυτή.

Musellemani Niko birader Yorgove Todin ve oglu Yorgo ve Todin ve oglu Yorgo mezkur evvel pinara hidmet edub harac ve ispence vermeyub avarizdan muaf imisSonra harac vaz eylemisler,sol ecildem ki kuyu harab olmus imis . El-haletu hazihi kuyu ihya itmisler hizmetkar yokdur ditiler ,arz olundu,heman emr olundu20Oι Μουσελλέμες ήταν ο Νίκος και ο Τοντίν ο αδελφός του Γιώργου και ο γιός του Τοντίν, ο Γιώργος. Δεδομένου ότι ήταν υπεύθυνοι για την συντήρηση του πηγαδιού με νερό στο Κάστρο, απαλλασσόταν από το φόρο ισπέντσε και άλλους φόρους υποτέλειας. Ως τόσο όταν δεν φρόντιζαν το πηγάδι και αυτό έπεφτε σε κακή κατάσταση , φορολογούνταν . Τώρα που αποκατέστησαν το πηγάδι και διατάχθηκε να απαλλαγούν και πάλι από το φόρο.

Bojik Kiriak, Atanas Bogdan ,Niko damant-i Simion , Cereb Simion .= Mποϊκ Κιριακ ,Ατανας Μπογδαν ,Νικο γαμβρός του Συμεον, Τσερεμπ Συμεον. Ηαne 4 = Νοικοκυριά 4/

Sayfa 35= Σελίδα 35 Mysellem Duka Nikola haddad –i kalayi mezkure derdest hokum21 vardir ki= Ο Δούκας Νικόλας είναι μουσελλέμ και σιδηρουργός του κάστρου υπάρχειένα πρό-ηχογραφημένο έγγραφο. Ας απαλλαγεί από τον φόρο. Έχει γραπτό έγγραφο σχετικά με αυτό.

Hane 1 = Νοικοκυριό 1

Yekun Musellem –I gebran ki der hifzi kale ve bazi haddad ve tirgen ve tolgacbud ve evladI umera ki evel musellem , hali raiyyet beste sod ve harac vaz ferman sod.=Tο σύνολον των χριστιανών γκεμπραν22 ( όπως τους αποκαλεί υποτιμητικά) που είχαν οριστεί να υπηρετούν φρουρούσαν το κάστρο ,κάποιοι από αυτούς έφτιαξαν σιδερένια βέλη κάποιοι έφτιαξαν άροτρα με δίκρανα έφτιαξαν σιδερένια κράνη. Δεν πλήρωναν φόρους . Τα παιδιά ορισμένων απο αυτούς πληρώνουν φόρους. Nefer 7 =Άτομα 7 (Άσπρα ) 9250

Παρατηρήσεις.

Από την παρουσίαση της Οθωμανικής απογραφής του Φρουρίου της Γκορίτσας= Κοριτσάς της χρονικής περιόδου 1481-1512 έχουμε αρκετά πολιτισμικά στοιχεία ήτοι ιστορικά, θεολογικά κ.α. τα οποία θα παραθέσουμε στην συνέχεια. Ήδη η περιοχή της Αλβανίας της σημερινής είχε κυριευθεί από τους Τούρκους μετά το 1380 δηλαδή τα γεγονότα του φρουρίου περιγράφονται μετά από 100 χρόνια περίπου. Οι σφαγές ο πλήρης εξανδραποδισμός στην περιοχή23Αλβανίας μετά την αντίσταση του Βορειοηπειρώτη ηγέτη Γεωργίου Καστριώτη ή Σκεντέρ Μπέη όπως τον ονόμαζαν οι Τούρκοι και συνεχίζουν οι σημερινοί Άλβανοί με κέντρο την κεντρική Ιλλυρία .Οι ανελέητες σφαγές και όχι μόνον , ανάγκασαν τον πληθυσμό σε εξισλαμισμό για αυτό και ονομάζουν οι Τούρκοι τους εξωμότες «ΑΡΝΑΟΥΤΗΔΕΣ» = αλλαξοπιστημένους και αποκαλούνται σήμερα ως μουσουλμάνοι οι Αλβανοί ! Η απογραφή δείχνει την βαριά φορολογία των χριστιανών .Την πλήρη απαξίωση αυτών με τους χαρακτηρισμούς: ΙΣΠΕΝΤΣΕ , ΓΚΕΜΠΡ-ΓΚΕΜΠΡΑΝ ,ΡΑΓΙΆ, ΚΑΦΙΡΛΕΡ κτλ. Το μόνο που τους «καταξιώνει» για να υπάρχουν τους χριστιανούς είναι η απόδοσις της εξοντωτικής φορολογίας για να γεμίζουν με χρήματα τα ταμεία τους οι τούρκοι. Από τα ονόματα των Νοικοκυριών που παρατίθενται στο χειρόγραφον στην απλή ανάγνωση δεν φαίνονται καθαροί Έλληνες αλλά ούτε και Σλάβοι, να καταλάβουμε αν είναι Έλληνες ή Σλάβοι . Η μανία των Οθωμανών τούρκων εναντίον των Ελλήνων είναι απερίγραπτη για αυτό και οι Έλληνες παραποιούν τα ονόματά τους σλαβικά να αποφύγουν την αγριότητα των κατακτητών. Εκείνο που γνωρίζουμε για αυτή την χρονολογικοί περίοδο, φαίνονται μπασταρδεμένοι κάτοικοι. Πρωτύτερα εις τους αιώνες ήταν καθαροί Έλληνες όπως η ιστορία αποδεικνύει. Εξετάζοντας όμως όλην την πολιτισμικότητα ,μνημεία, χειρόγραφα ,γλώσσα, πολιτισμό γενικά είναιΕλληνικά. Η ονοματοθεσία των ποταμών, ορέων, πόλεων ,χωριών, η ιστορία από πρό Χριστού κτλ είναι ελληνική. Όλοι οι Ναοί24 Ελληνικοί ,που παρέμειναν μετά από τόσες ανελέητες καταστροφές με αποκορύφωμα το κομμουνιστικό καθεστώς Ενβέρ Χότζα .Όλοι οι Επίσκοποι25 είναι Έλληνες .Ο κατάλογος επισκοπών26 αρχίζει από το έτος 1118 και επιβεβαιώνει την ελληνικότητά τους . Στην περιοχή Κοριτσάς έχουμε δύο Ναούς αγιογραφημένους με κτιτορικές επιγραφές ελληνικές, που διεσώθησαν , της Μεταμορφώσεως Εμπορίας του 1431 και του Αγίου Δημητρίου Μπομποστίτσας τον 10ον αιώνα .Όλοι οι Ναοί είναι αγιογραφημένοι με Ελληνική ονοματοθεσία. Η γλώσσα της λατρείας Ελληνική, η διασωθείσα γλώσσα στα χειρόγραφα είναι λόγια Ελληνική με αποφθέγματα Ελλήνων ιστορικών πατριωτών. Παραθέτω στο τέλος της εργασίας διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τις αναφερόμενες αποδείξεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ονοματοθεσία. Βαπτιστικά διακρίνονται :

Αθανάσιος 3 ,Γιώργος 5, Δαμιανός 2, Δημήτριος 12,Δούκας 2, Θόδωρος 2, Κώστας 2, Κυριάκος 2, Μιχαήλ 7, Μήτσος 1, Μάνος 5, Νικόλαος 12, Πέτρος 4, Πάνος 4, Συμεών 3,Τύχων 1. Αν προσθέσουμε όπως αναφέραμε πιο πάνω καταλήξεις αρεσκείας μας στην απόδοση του τουρκικού κειμένου αλλάζουν όλα αλλά δεν είναι επιστημονική απόδοση, βλ υποσ.8.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.

Παραθέτουμε μερικά πρωτότυπα ντοκουμέντα δειγματοληπτικά από τόσα που υπάρχουν και αποδεικνύουν τους Έλληνας κατοίκους της περιοχής Κορυτσάς και την απουσίαν των Αλβανών.. Η Απόδοσις στην ανάγνωσιν το χειρόγραφον27 του Οικονόμου π. Ιωσήφ της 19-6-1918 έχει ως ακολούθως:

Α) «Σημειώσεις28 /

Περί της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου/ α) Η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πρό αμνημ-/ μονεύτων χρόνων ήτο μικρά Εκκλησία, άνευ οικημάτων/ κατά το έτος 1600 ανέλαβεν ο τότε Ηγούμενος Σεραφείμ και/ επεσκεύασεν δια συνδρομής ολίγα τινά δωμάτια γύρωθεν της / Μονής ,κατόπιν ήλθον άλλοι Ηγούμενοι, Θεοφάνης ,Ιωσήφ / Νικόδημος , Ευσέβιος , και Παρθένιος, ο τελευταίος εκ των πα-/ λαιών Ηγουμένων ,από το έτος1600-1674 όστις και την Εκ- / κλησίαν και τα κελλία ανεκαίνησε και εκαλώπισεν . / β) Μητροπολίται φέρονται κατά τους παλαιούς κώδικας ,οι και/ επί των ημερών του Αγίου Νικολάου ως κτήτορες και προστάται/ ως δηλεί και η Πρόθεσις ,Πολύκαρπος, Ιωάσαφ, Διονύσιος Κο-/ ζμάς, Μελέτιος και Νεόφυτος ο εξ Αργυροκάστρου./ γ) Κατά τον νέον Κώδικα29 Ηγούμενοι από τού έτους 1674 μέχρι / σήμερον φέρονται Τιμόθεος, Μεθόδιος, Παϊσιος , Σωτήριος, / και ο νυν διευθύνων Χρήστος Οικονόμου εκ Μπεζάνης./ δ) Εν τη Ιερά Μονή υπήρχον πολλά αρχαία βιβλία και / κώδηκες αλλά αφηρέθησαν ,παρά τινος Ιγνάτιεφ πρό 30 / ετών πρεσβευτής της Ρωσίας εν Κων/πόλει./ ε΄) Εικόνες και τινα βιβλία φέρουσιν χρονολογίαν την και άνω- / τέρω 1600-1674 και νεωτέρα./ στ΄) Η άλλοτε ακμάζουσα Νικολίτσα και λόφκα και Λινο-/ τόπιον ως Χριστιανικαί κοινότητες30 τότε έχουσι προσφέρει/ την συνδρομή31των δια την ίδρυσιν των ιερών Μοναστηρίων / σήμερον ουδείς χριστιανός ευρίσκεται εις αυτάς, έχουσιν,/ εξισλαμισθή/. Ταύτα περί της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου / Εν Βοβοστίτση τη 19-6-1918/ + Οικονόμος π(αππά) Ιωσήφ/.»

Β) το πρωτότυπον του χειρογράφου με αραβική γραφή στην τουρκική γλώσσα:

έπεται συνέχεια….. 

1 T(apu)T(ahrir) =απογραφικό έγγραφο του Οθωμανικού αρχείου

2 Το έγγραφο 973 είναι της περιόδου των βασιλευσάντων αυτήν την περίοδον σουλτάνων που αναφέρονται βλ. Βικιπαίδεια Μεχμέτ Β΄(1481-1512)

3 Σκεντέρ είναι το Ελληνικό όνομα Αλέξανδρος =Alexanter =Sikanter , συγκοπτόμενο Skenter όπως και το τουρκοποιημένο όνομα Ομηρος= Homer =omer=omar αραβικά . Έτσι κάνουν ιστορία οι γειτονες λαοί, κλέβοντας ήρωες!

4 Bλ.L.Kayapinar μικρό λεξικό εγγράφων Φ2 απογραφών : «Τα άτομα που απαλλάσσονταν από ορισμένους φόρους σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες όπως η κατασκευή βελών , τόξων, ακοντίων, η φροντίδα των έργων του Κάστρου η επισκευή γεφυρών, και η διάνοιξη δρόμων σε μια περιοχή ονομάζονταν Μουσελλέμ».

5 Γκορίτσα, είναι το όνομα του κάστρου που αναφέρει ο τούρκος απογραφέας το 1512- 1529 όπως σημειώνει στην αρχή το χειρόγραφο της περιόδου βασιλείας των δύο σουλτάνων. Η πόλις της Κορυτσάς δεν υπήρχε παρά μόνο το κάστρο. Ποια είναι η σωστή ονομασία της Κοριτσάς και πότε ιδρύθηκε; Βλ. Δασσαρήτου Ηλία, Περί της Κοριτσάς, Δελτίο της ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος , τόμος 5(1900) 140-147 Τυπογραφείον Αδελφών Περρή ,Αθήνα . Δίνει διάφορες ονομασίες π.χ. Γκορίτσα, Γκορίτζα, Κοριτζά, Κοριτσά, Κορυτσά, και επιτόπια το όνομα προφέρεται Κόρτσα μέχρι σήμερα . Οι Αλβανοί το όνομα το γράφουν KORCE =Κόρτσε . Όταν ειπείς στον Κορυτσαίο είσαι Κορτσέρ σου απαντά αλβανικά αρνητικά jio une jam Korcar =όχι εγώ είμαι Κορτσάρος .Δέχεται το όνομα Κόρτσα (Κorca). Από όλες τις ερμηνείες πιστεύουμε ότι υπήρχε η πόλις Κόρεστος πρωτεύουσα της επαρχίας Κορεστίων που είναι σήμερα γνωστή από την Κορυτσά ως την Φλώρινα. Η Κόρεστος παραφράσθηκε στην αλβανική από τούς ντόπιους Κόρτσα και εξελληνισμένο έγινε ΚΟΡΙΤΣΑ με διάφορες γραφές. Έμεινε μόνο το φρούριο και αργότερα τον 16ον αιώνα εξελίχθη σε πόλις με τους βίαιους εξισλαμισμούς των κατοίκων και πήρε την κυριαρχία από την πλησίον πόλιν της Εμπορίας γενικά τον πολιτισμό και το εμπόριο. Ἐπονται λεπτομερείς περιγραφαί επισκοπής Κορυτσάς ποιό κάτω.

6 Βλ. N.BelditceanuUn acte sur la communaute juive de Trikkala στην Revue des Eiudes islamique XL/I ( Παρίσι 1972)133-138 και NBelditceanu – Irene Belditceanu – Steinherr ,Rescherches sur la Moree(1461-1512) στο Sudost –Fortschunen tom 39 s56 «Η Σπέντσα προϊσπρατόμενος φόρος για μη μουσουλμάνους καλλιεργητές που δινόταν τον μήνα Μάϊον επιβαλλόταν ως φόρος καταναλώσεως χοιρινού κρέατος Βλ.Teofilaktidis Andon , TurkceRumca sozluk ,Istabul 1960, σελ.324: «όνομα….φόρος αποτιόμενος δια την κατανάλωσιν χοιρινού κρέατος» με μεταφορικήν έννοιαν: μικρός νάνος άχρηστος έτσι υποτιμητικά ονόμαζαν τους χριστιανούς γιατί έτρωγαν χοιρινό κρέας που απαγορευόταν από το κοράνιον και τους επέβαλαν φόρο στους άνδρες 25 άσπρα και στα αγόρια άνω των 15 ετών όπως και στις χήρες γυναίκες 6 άσπρα . βλ. Καρακίτσιος Ελευθέριος,200 χρόνια από την επανάστασιν του 1821. Τα χωριά του Ασπροποτάμου μετά την Οθωμανικήν κατάκτησιν –Τυραννία των ετών 1454-1600. ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΝ – ΠΟΛΥΝΕΡΙΟΝ-ΜΟΣΧΟΦΥΤΟΝ—ΒΑΛΚΑΝΟΝ-ΓΚΑΒΑΛΛΙΩΡΑ-ΓΚΟΥΛΦΑΡΙΟΝ στην Οθωμανική απογραφή του 1454-1455»,ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 83(2023) 179-184.

7 ΒλΑ. TEOFILAKTINDIS έασελ. 54 «…πρόσθετοι φόροι εισπρατόμενοι υπό του Οθωμανικού κράτους μόνον εις περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης».

8 Βλ.εν.α.σελ.178 « φόρος επιβαλλόμενος από το Εθνικόν Συμβούλιον με πρόεδρον τον Σουλτάνον»

9 Στο πρωτότυπο της τουρκικής γλώσσας δεν έχει καταλήξεις για αυτό δεν βάζουμε ημείς της αρεσκείας μας π.χ. Μπόϊκος ή Μποϊκης ή Μπόϊκας αλλάζει η καταγωγή του φορολογουμένου .

10 Το πρωτότυπο στην τουρκική γλώσσα είναι άτονο και για αυτό κάνουμε πιστή εφαρμογή.

11 Το ελληνικό γράμμα Δ δεν προφέρεται στην τουρκική και μπαίνει ως ντ όπως και το γράμμα Θ.

12 Νταμιάν =Δαμιανός

13 Ο Ισμαήλ εξισλαμίστηκε και το τονίζει ότι είναι γιός του Μιχαήλ.

14 Τήχω=Τήχων

15 Teofilaktindis A. ε. α. σελ. 338 = άπιστος, αγνώμων εξελληνισμένο κάφρος ,απαξιωτικά !

16 .ε. α. σελ. 54 « πρόσθετοι φόροι εισπραττόμενοι από το Οθωμανικό κράτος μόνον σε περίπτωσιν εκτάκτου ανάγκης»

17 .ε.α.σελ.178. «Διβάνιον. Συμβούλιον των ανωτἐρων μεγιστάνων και λειτουργών του κράτους ΥΠΌ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΊΑΝ ΤΟΥ Σουλτάνου, αυτή καθ΄ αυτή τουρκική Κυβέρνησις ( η κατόπιν Υψηλή Πύλη).

18 Δεν έχει χωρίο σήμερα με αυτή την ονομασία στην περιφέρεια Κοριτσάς.

19 Bλ. LKayapinar .Μικρό λεξικό εγγράφων Φ2 απογραφών έκανε την ερμηνεία.

20 ε. α.

21 Τα διαλυτικά επάνω στα γράμματα στο τουρκικό κείμενο και το διαλυτικό κάτω από τα γράμματα πάλι δεν τα βάζω λόγω αστοχίας του Η/Υ μου.

22 Βλ,Τeofilaktidis ε. αν σελ.240 Gebregebran =ενικός και πληθυντικός αριθμός της λέξεως βούρτσα τρίχινη που καθαρίζουν τις ακαθαρσίες =ποιο λαϊκα βούρτσα που καθαρίζουν τις κοπριές!

23

Βλ. Ιστοσελίδα Κοριτσάς: «Φωνή Ορθοδόξων Κοριτσάς»: Χρονικόν του Τουρσούν Βέη – χρονικογράφος του Μωάμεθ Β΄ του πορθητή και της Αλβανίας. Σφαγές του Μεχμέτ Β΄στο Ελβασάν « σφαγή 7.000 ανδρών…¨»

24 Βλ. Καρακίτσιος Ελευθ., Ο Ελληνισμός στην Μητροπολιτική περιφέρεια Κορυτσάς, Αθήνα 2018 σελ.152- 165 με κτιτορικές επιγραφές 1152 και εξής.

2521 .ε. α. Κατάλογος επισκόπων μνημονεύεται από το έτος 1361 και εξής.σελ.55-61

26 .ε. α. Κατάλογος επισκοπών μνημονεύεται από το έτος 1118 και εξής σελ. 56-62

27 Γίνεται πιστή απόδοσις του πρωτοτύπου χωρίς καμία παρέμβασιν στην ορθογραφία, σύνταξιν,κτλ

28 Βλ.χρφ Mitropolia e Korces F141 v1814 D4

29 ΄Αρα υπήρχεν και παλαιότερος

30 Χωριά του νομού Κορυτσάς.

31 Οι συνδρομές στην Ορθόδοξη Εκκλησία αναγράφονται σε βιβλία πρακτικά, αρχεία αλλά και επί των εικόνων ή αγιογραφιών στο κάτω άκρον συνήθως «δωρεά….η δέησις …»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1557) Αλβανία (912) ιστορία-historia (423) ορθοδοξία (422) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (312) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (289) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (268) Β Ήπειρος (245) ορθοδοξία-orthodhoksia (244) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) Κορυτσά-Korçë (127) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (112) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (100) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (65) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (58) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (52) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (43) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (41) besimi orthodhoks (40) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (33) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (33) κομμουνισμός- komunizmi (33) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (27) πνευματικά (27) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)