Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kotzias: Të njihet statusi i minoritarëve greke

Shefi i diplomacisë greke, Nikos Kotzias këmbëngul në politikën e qeverisë së tij në raport me minoritetin grek në Shqipëri. Në një intervistë në emisionin e mëngjesit në televizionin ERT1, ministri i jashtëm Kotzias, theksoi se minoritetit duhet t’i njihet statusi kudo jeton dhe jo vetëm në dy zonat e jugut të vendit.

 “E bëra të qartë edhe në OKB dhe u kuptua nga shumë palë, se bie ndesh me të drejtën europiane “reforma” e Hoxhës që minoritet konsiderohesh vetëm nëse ndodhesh në dy zonat e njohura si të tilla, ndërsa po të largohesh nga fshati yt e të shkosh në Tiranë, nuk je më minoritet. Minoriteti duhet të njihet në gjithë shtrirjen e territorit dhe kudo që ata të ndodhen në Shqipëri. Siç duhet ta dini, Shqipëria është vend kandidat për anëtar i Bashkimit Europian. Për fat të keq, ashtu si dhe për fqinjin tonë verior, Shkupi, këto kandidatura u dhanë pa kushte nga qeveritë e mëparshme greke. Që të hapen negociatat për anëtarësim, duhet që këto vende të plotësojnë disa kërkesa. Shqipërisë, KE i vuri si kusht reformën e sistemit gjyqësor. Komisioni Europian humbi kur erdhi në këshillin e çështjeve të përgjithshme, sepse ne shtruam katër kërkesa të tjera.”
Por ministri i jashtëm grek, flet edhe për të drejtën e pronës të minoritarëve grekë në Shqipëri.

“Duhet të zgjidhet menjëherë çështja e titujve të pronësisë përsa i përket minoritet grek në Shqipëri. Shqipëria që të çelë negociata duhet të plotësojë kushtet dhe një prej tyre janë të drejtat e minoritet, por kudo që ata ndodhen në Shqipëri. Mbrojtja e pronësisë është një e drejtë themelore ndërkombëtare. Greqia po punon që t’u jepen titujt e pronësisë, në mënyrë që të jenë të sanksionuara edhe ligjërisht të drejtat e atyre që duan të shesin apo ua shtetëzon shteti për nevojat e tij. Pra që ata të mund të marrin edhe para. Se këtu nuk është thjesht që shkojnë dhe u marrin pronat e himarjotëve, por shkojnë dhe ua marrin qyl, pa kosto. Kemi marrë masa shumë të ashpra ndaj politikanëve të cilët nuk kanë respektuar të drejtat e minoritetit grek në Shqipëri, duke i hequr shtetësinë greke. Fatkeqësisht shtetësinë e greke e kanë shumë tipa të çuditshëm si Jorgo Goro. Nuk mund të jesh grek kur nuk respekton të drejtat e minoritetit grek.”

Ministri i jashtëm Nikos Kotzias tha se pakica greke në Shqipëri, përveç përkrahjes së Athinës zyrtare, gëzon edhe mbrojtjen e Bashkimit Europian dhe te Shteteve te Bashkuara.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο