Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Σκάνδαλο: Ο Αλβανός μετανάστης του ΕΛΙΑΜΕΠ, χτίζει πολιτικές για την ελληνική μειονότητα, τη Βόρεια Ήπειρο και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στην ελληνική διπλωματία.

 


Σταυρη Μάρκο 
Δημόζιογράφος

Παρατήρηση με σκάνδαλα στην ελληνική εξωτερική πολιτική για στρατηγικά προβλήματα με την Αλβανία, μελέτη «Αλβανός μετανάστης» ερευνητής, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την τύχη της ελληνικής μειονότητας, των χωρικών υδάτων της ΑΟΖ ή του προβλήματος της Τσαμέριας, Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, κ.λπ. ... και ακόμη περαιτέρω, η μελέτη βασίζεται στη συνεργασία του Ιδρύματος Σόρος στην Αλβανία με την ΕΛΙΑΜΕΠ.........

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, φυσικά, έγινε πριν από τρία χρόνια, αλλά η σημασία αυτής της παρατήρησης είναι ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ συμφώνησε να μελετήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και να προωθήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ως Αλβανός μετανάστης που ζει στην Αθήνα. Δείχνουμε ορισμένες πολιτικές που μελετήθηκαν από το Ίδρυμα Σόρος, για τις οποίες η εμπειρία είναι γνωστή ενάντια στις ανθρώπινες αξίες και ενάντια στις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία, για τις οποίες η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει προβλήματα ιδιοκτησίας και του δικαιώματος των ντόπιων αυτοδιοίκηση της περιουσίας των μελών της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία και σχεδόν καμία λέξη για τη Χιμάρα.




Η μελέτη παρουσιάζει τη σημασία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά στο κέντρο της το μέγιστο ενδιαφέρον, από δύο πλευρές, παρουσιάζει η Ελλάδα, οι Θαλάσσιες Οικονομικές Ζώνες με την Αλβανία AOZ και από την Αλβανική πλευρά, οι Αλβανοί Μετανάστες, ένας τεχνητός όρος για την εξισορρόπηση της Αλβανίας. απαιτήσεις απέναντι στα ελληνικά. Τα προβλήματα με την Ελληνική Μειονότητα παρουσιάζονται τόσο αδύναμα όσο η Ελλάδα γίνεται αποδεκτή να τα προστατεύει, μέσα από τις πολιτικές της Ενωμένης Ευρώπης και από την άλλη η Αλβανία διεκδικεί τα ιστορικά προβλήματα και τις περιουσίες με την Τσαμαρίνα.


Ο αναλυτής ο οποίος παρουσιάζεται ως μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιας ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι επίσης ειδικός στην ανάλυση της κατάστασης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, για την οποία έχει δημιουργήσει ένα μετακομμουνιστικό σύνδρομο ιστορικά γεγονότα ότι σχεδόν αντιπροσωπεύει τις απόψεις της αλβανικής πλευράς για τους Έλληνες της Αλβανίας, αγνοώντας την ύπαρξη διεθνών συμφωνιών για τη Βόρειο Ήπειρο, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους αλλά και στο μέλλον. Και αυτή η μελέτη έχει την υποστήριξη του ΕΛΙΑΜΕΠ και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Αυτό είναι μια ενόχληση...


Δεν είναι τυχαίο ότι η Βορειοηπειρωτική κοινότητα έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση από την Ελλάδα, τόσο που το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε όλους τους μετακομμουνιστικούς χρόνους έχει προτείνει να συμπεριληφθούν τα πολιτικά στοιχεία της ελληνικής μειονότητας στα αλβανικά πολιτικά κόμματα. , ενώ στην Ελλάδα σχεδόν αγνοούνται, τόσο που δεν δίνουν ούτε τις συντάξεις που υποσχέθηκαν, αλλά η έλλειψη ενδιαφέροντος για κλοπή περιουσίας που συμβαίνει στη Χειμάρρα ή στους Αγ. Σαράντα από τις επεκτατικές και σοβινιστικές πολιτικές των Τιράνων, έχουν δημιούργησε απόσταση από την ελληνική κοινότητα της Αλβανίας.

Μελέτες Αλβανών για τις μελλοντικές ελληνικές πολιτικές (για το Βορειοηπειρώτικο ζήτημα ή ευρύτερα) και που εκπροσωπούνται σε διεθνή συμπόσια ή διαμορφωτές πολιτικής σε κρατικούς στρατηγικούς θεσμούς, αποτελούν ένα δεύτερο σκάνδαλο στη διπλωματία και την εθνική στρατηγική της Ελλάδας. Το 2001, μια ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, αφού επισκέφθηκε την Αλβανία και τη Βόρεια Ήπειρο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να προστατεύεται από την προοπτική της Αλβανίας για ΕΕ . .




Η μελέτη προέκυψε αφού η Αλβανία είχε περάσει από εμφύλιο πόλεμο το 1997 και ότι το αίτημα των Βοριοηπειρωτών για Αυτονομία ήταν, στην πράξη, μεγάλο, αλλά η Ελλάδα είχε ως προτεραιότητα τη Συμφωνία για την Οικονομική Ζώνη με την Αλβανία AOZ, η οποία συγκεκριμενοποιήθηκε με την απαίτηση υπό τον όρο ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, 2009, μεταξύ της κυβέρνησης Μπερίσα και της ελληνικής κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Έκτοτε, αυτή η Συμφωνία καταρρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας και μέχρι σήμερα, ακόμη και με την υπόσχεση να την φέρει στη Χάγη, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η αλβανική πλευρά την έχει ακυρώσει κατά προτεραιότητα. Στο μεταξύ, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, μελετημένες και υπαγορευμένες από τις μελέτες του ΕΛΙΑΜΕΠ, περιηγούνται σε θολά νερά, άσχετα που η Ελλάδα εμφανίζεται στην Αλβανία ως «μεγάλος αδερφός», (η Αλβανία έχει ουσιαστικά την Τουρκία για μεγάλο αδερφό της) χωρίς δείχνοντας μεγάλη ανησυχία ή συχνά φαίνεται ανύπαρκτη, όταν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων Βοριώτων Ηπειρωτών, έχει αποτυπώσει γεωπολιτικούς δείκτες του συνδρόμου της εθνοκάθαρσης, που παρατηρείται σχεδόν καθημερινά στη Χειμάρρα ή στους Αγ. Σαράντα.
SManalysis (smarkos.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1419) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)