Β΄ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
Θέμα: Οικονομία – Υποδομές – Παλιννόστηση
Το παρακάτω κείμενο στηρίζεται εν μέρει σε αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2006. Επικαιροποιήθηκε και κατατέθηκε ως πρόταση στη Β΄ Διαβούλευση για το Μέλλον της Βορείου Ηπείρου: Οικονομία – Υποδομές – Παλιννόστηση που διοργάνωσε την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 το Παρατηρητήριο – Πρωτοβουλία «Οι απ’ έδω», σε αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού.
Κατ’ αρχάς προτείνουμε το άνοιγμα ενός νέου Προξενείου στη Χιμάρα, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας μετά και την αναγγελία από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντυ Ράμα ίδρυσης Αλβανικού Προξενείου στην Κρήτη (Χανιά, Σάββατο 29 Μαρτίου 2025).
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημιουργία γραφείου μόνιμου εμπορικού ακολούθου στα προξενεία του Αργυρόκαστρου, Κορυτσάς και Χιμάρας (ή οπουδήποτε αλλού υπάρξει). Οι υπάλληλοί του – εκτός των άλλων τυπικών προσόντων - θα πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή, να κατανοούν την ανάγκη στήριξης των ομογενών επιχειρηματιών και επαγγελματιών, και να είναι γνώστες των υπαρχόντων προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με την Οικονομία, το Περιβάλλον, τις Υποδομές κ.λπ.
Μόνιμη λύση του προβλήματος των ιδιοκτησιών των ακίνητων περιουσιών, με τη συνδρομή διεθνούς επιτροπής την οποία θα εποπτεύει ο ΟΗΕ και θα συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βάση εκκίνησης οφείλει να είναι η επιστροφή των ακίνητων περιουσιών στους απογόνους των ιδιοκτητών (ιδιωτών, Κοινοτήτων και Εκκλησίας), όπως αυτοί καταγράφηκαν κατά την περίοδο δημιουργίας των Κοπερατίβων. Στις περιπτώσεις που το αλβανικό κράτος νομιμοποίηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την παραπάνω διαδικασία, τότε αυτό ως απόλυτα υπεύθυνο για αυτή τη δυσαρμονία οφείλει να επανορθώσει με την ακύρωση των εγγράφων και την απόδοση της ακίνητης περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Σε περιπτώσεις «επενδύσεων» από τους μη νόμιμους ιδιοκτήτες, το ίδιο το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για τις αντίστοιχες αποζημιώσεις τους.
Λειτουργία γραφείων στην Δρυϊνούπολη, τον Βούρκο, την Χιμάρα, την Κορυτσά κ.ά όπου ειδικοί θα συμβουλεύουν πάνω σε θέματα που αφορούν σύγχρονες μεθόδους γεωργίας και κτηνοτροφίας (π.χ. βιολογικές καλλιέργειες, ελεύθερη βοσκή κ.ά.).
Άνοιγμα υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών (συστημικών και συνεταιριστικών π.χ. Τράπεζα Ηπείρου), στους Αγίους Σαράντα, τη Χιμάρα, τους Γεωργουτσάτες ή τα Βρυσερά, τη Λιβαδειά, την Άρτα, το Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή, τηνΚορυτσά κ.ά. Ο πληθυσμός των παραπάνω περιοχών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αλλά και η προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης (π.χ. εμπόριο, τουρισμός κλπ), θα «βοηθήσει» τις τράπεζες που θα δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον.
Δημιουργία δημοτικών γραφείων τουρισμού τα οποία:
θα προβάλλουν τουριστικά περιοχές όπως η Χιμάρα, η Δρόπολη, ο Βουθρωτός, η Φοινίκη, η Μοσχόπολη κ..ά.,
θα σχεδιάσουν την ήπια τουριστική ανάπτυξηi (π.χ. της Χιμάρας) και
θα εποπτεύουν την εφαρμογή της. (π.χ. μετατροπή οικιών και άλλων κτιρίων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρούς ξενώνες, τα οποία θα σέβονται την αρχιτεκτονική παράδοση, με αντίστοιχα πρότυπα όπως οι προδιαγραφές του ΕΟΤ)
Μελέτη βελτίωσης και εξορθολογισμού ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος (συνεργασία ΕΕ - ΔΕΗ – τοπικών οργανώσεων ΟΜΟΝΟΙΑς – ΟΤΑ). Ίδρυση και λειτουργία Εταιριών διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης ή και τηλεπικοινωνιών με μορφές όπου θα συνυπάρχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΟΜΟΝΟΙΑ, ντόπιοι ιδιώτες κ.ά.
Κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ή εναλλακτικών μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτική βάση και με δυνατότητα συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. στη Χιμάρα μπορεί να κατασκευαστεί πρότυπη γεννήτρια που θα εκμεταλλεύεται την δύναμη των θαλάσσιων ρευμάτων).
Δημιουργία επιχειρήσεων διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων όπου θα συμμετέχουν οι δήμοι της περιοχής. Σε περίπτωση που «άλλοι» δήμοι θα επιθυμούν να εξυπηρετούνται θα πρέπει να προβούν σε οικονομικές συμφωνίες με τις δημοτικές εταιρίες (Χιμάρα, Φοινίκη, Δρυϊνούπολη + Πωγώνι, Πρεμετή, Κορυτσά κ.ά.).
Δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων βιολογικού καθαρισμού (π.χ. Χιμάρα, Άγιοι Σαράντα κ.ά.)
Δανειοδότηση εκ μέρους τραπεζών, ατόμων που επιθυμούν να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους, με τις οικογένειές τους. Τα δάνεια θα αφορούν στέγη αλλά κυρίως αγορά ακινήτων για ίδρυση επιχειρήσεων και τον εξοπλισμό τους. Οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει να φέρουν και κάποιο είδος έγκρισης από το ΥΠΕΞ. Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να συνδυαστεί με την αντίστοιχη περί «Ταμείου».
Σιδηροδρομική Σύνδεση Τρικάλων - Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με τις εξής παρακάμψεις:
Ιωαννίνων - Αργυρόκαστρου και
Ηγουμενίτσας – Αγίων Σαράντα – Χιμάρας - Αυλώνα
Β. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ίδρυση και λειτουργία μικρού πρότυπου πλήρους νοσοκομείου στους Αγίους Σαράντα.
Ίδρυση και λειτουργία πρότυπων Κέντρων Υγείας σε επίκαιρες περιοχές (Άρτα, Χιμάρα, Λιβαδειά κ.ά.) και όπου κρίνεται ότι τα υπάρχοντα κρατικά ή εκκλησιαστικά δεν μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.
Δημιουργία Ασφαλιστικού Φορέα στον οποίο θα καταβάλουν όλοι όσοι θέλουν να εξυπηρετούνται με ιδιαίτερους όρους από τα παραπάνω ιδρύματα. Στον Φορέα αυτό θα συμμετέχει ασφαλιστικός φορέας του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας. Ο Ασφαλιστικό Φορέας δεν θα είναι αποκλείει μη κατόχους της κάρτας ομογενούς ή κατόχους υπηκοότητας του ελληνικού κράτους λόγω ομογένειας και θα περιλαμβάνει καλύψεις ιατροφαρμακευτικής φύσεως, συνταξιοδότησης κ.λπ.
Σημείωση: Ιδιαίτερα προβλήματα στους τομείς της υγείας παρουσιάζουν οι παράκτιες περιοχές της Φοινίκης, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας και τα ανατολικότερα τμήματα της Πρεμετής, Ερσέκας, Κορυτσάς κλπ. Τα τακτικά περιστατικά (και έως ένα σημείο τα έκτακτα) της περιοχής του Αργυροκάστρου, Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνίου μπορούν να «εξυπηρετηθούν», από τα γειτονικά νοσοκομεία των Ιωαννίνων (Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα»). Τα αντίστοιχα νοσοκομεία Φιλιατών, Κερκύρας και Φλώρινας ή Καστοριάς δεν μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες, ούτε είναι εύκολο να προσεγγιστούν λόγω του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
Γ. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
1. Καταγραφή όλων των επιστημόνων βορείων Ηπειρωτών (συνεργασία Ομόνοιας, ΥΠΕΞ, εθνικοτοπικών οργανώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό) ώστε να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο. Η καταγραφή των επιστημόνων θα περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν λάβει τα πτυχία τους από Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και τους φοιτητές.
2. Καταγραφή όλων των επαγγελματιών και ειδικευμένων εργατών βορείων Ηπειρωτών (συνεργασία Ομόνοιας, ΥΠΕΞ, εθνικοτοπικών οργανώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό) ώστε να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο.
Όλοι όσοι καταγραφούν στα αντίστοιχα μητρώα Επιστημόνων και Επαγγελματιών θα πρέπει να αποτελέσουν την δεξαμενή για να στελεχώσουν όσα αναφέρονται πιο πάνω.
Σε γενικές γραμμές είναι προτιμητέο σε όλα τα ιδρύματα να υπάρχουν – κατά το πρώτο διάστημα τουλάχιστον – και ελλαδίτες.
Βορειοηπειρώτες εννοούνται όλοι όσοι έχουν κάνει αίτηση ή έχουν λάβει ταυτότητα ομογενούς του ελληνικού κράτους, όσοι έλαβαν υπηκοότητα του ελληνικού κράτους λόγω ομογένειας και όσοι αυτοπροσδιορίζονται εγγράφως και ενυπόγραφα ως ελληνικής καταγωγής και συνείδησης.
Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η χρηματοδότηση όλων των παραπάνω μπορεί να γίνει από:
το ελλαδικό κράτος
το κυπριακό κράτος,
τα διευρωπαϊκά προγράμματα,
τις ομογενειακές οργανώσεις,
ιδιώτες και φυσικά
τους ίδιους τους βόρειους Ηπειρώτες.
Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός ιδιαίτερου ΤΑΜΕΙΟΥ, με σκοπό την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Συγκράτησης και Επιστροφής Πληθυσμού (κατ’ αρχάς). Στο Ταμείο αυτό οφείλουν να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ειδικά για τους β/Ηπειρώτες που διαμένουν μόνιμα εντός του ελλαδικού κράτους είναι δυνατόν η συμβολή τους να γίνεται μέσω ενός νομοθετημένου ποσοστού επί των εισοδημάτων τους.
Κ. Δημητρόπουλος
i Ο μαζικός τουρισμός εκτός από τα άλλα μειονεκτήματα που έχει (απειλή για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον), αποτελεί προκάλυμμα για την αρπαγή της γης, εποικισμού και εθνολογικής αλλοίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου