Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14.11.2016)

Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Εξωτερικών
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για την συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Bushati;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με τον κ. Μπουσάτι κάναμε μία συνολική αξιολόγηση-εκτίμηση για το που πάνε οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το που βρίσκονται οι συζητήσεις που κάνουμε για την λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώσαμε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι που με διάφορους τρόπους εκδηλώνονται ως προς τις σχέσεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπολογίζετε ότι θα μπορούσε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, εντός του 2016;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην εισήγηση της Επιτροπής – στην Έκθεσή της δηλαδή- δεν δίνεται κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη έκανε μια ερώτηση σε σας για το θέμα της Έκθεσης της Επιτροπής.
N.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, νομίζω πως πρέπει να την διαβάσει πιο προσεκτικά και θα αντιληφθεί ότι η σειρά των επικριτικών παρατηρήσεων που υπάρχουν στην Έκθεση, απλώς δεν έχουν προβληθεί στον ελληνικό Τύπο. Άρα νομίζω ότι οφείλει η αξιωματική αντιπολίτευση να μελετά με προσοχή τα κείμενα. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μόλις από το 2015 που έγινα Υπουργός, άρχισαν τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν σαφή και συγκεκριμένη αναφορά, καθώς και συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ως προς τα δικαιώματα της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέσατε στο Συμβούλιο το θέμα των δηλώσεων του κ. Ερντογάν περί Λωζάννης, ως προς την συμπεριφορά του στο Αιγαίο;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στο Συμβούλιο αυτό που έθεσα είναι την αντιφατική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία, την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλάει με τρόπο που να γίνεται κατανοητός από την Τουρκία και να μην γεννάει αρνητικά λανθασμένα αισθήματα ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί της. Ταυτόχρονα υπογράμμισα την ανάγκη να επιμένουμε στο ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας πρέπει να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μεταξύ αυτών, βέβαια, περιλαμβάνεται και ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στα ίδια τα σύνορα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά οποιονδήποτε θέτει θέματα τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, για τα σύνορα της περιοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το μεταναστευτικό;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση. Νομίζω βέβαια ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή τη συμφωνία, όχι μόνο η Τουρκία από την πλευρά της, αλλά και η Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Τετάρτη έρχεται ο κ. Αναστασιάδης στην Αθήνα;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μόλις αναχωρήσει ο κ. Ομπάμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένουμε από την συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη μετά τις συνομιλίες;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό -ήδη μας έχει ενημερώσει βέβαια στα βασικά σημεία- για τις συζητήσεις που έγιναν στη Γενεύη, για τις προτάσεις λύσεων που διατυπώθηκαν - που όπως μπορώ να τις αξιολογήσω αυτή τη στιγμή είναι θετικές- και για τη συνέχεια της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει δηλαδή αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λίαν συντόμως κάποια λύση όσον αφορά τα κύρια προβλήματα;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο, στον οποίο πρέπει να παλέψουμε για να παραμείνει. Προφήτης ουδείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για την τετραμερή – δεδομένου ότι είδατε και τον κ. Μπουσάτι σήμερα- για το πως βλέπετε να προχωράει. Θα προχωρήσει στην Θεσσαλονίκη η τετραμερής ή δεν είναι σκόπιμο αυτήν την περίοδο...
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όπως ξέρετε έχουμε στα Βαλκάνια δύο Τετραμερείς, η μία αφορά κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κροατία-Ρουμανία-Βουλγαρία και Ελλάδα και μάλιστα, το σχήμα αυτό συνεδρίασε σήμερα στο επίπεδο των πολιτικών διευθυντών, όπου από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος ο εξαιρετικός μας διπλωμάτης και Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Πέτρος Μαυροειδής. Όσον αφορά την τετραμερή στο επίπεδο Υπουργών για τον άλλο σχηματισμό, δηλαδή Ελλάδα και τρεις βόρειες χώρες που συνορεύουν μαζί μας, ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 21-22 του Νοέμβρη, όμως, όπως ξέρετε, η παρούσα Βουλγαρική κυβέρνηση ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές, ενώ συγχρόνως, στα Σκόπια, θα έχουμε εκλογές στις 11 του Δεκέμβρη. Μαζί με τους κ.κ. Υπουργούς και τον κ. Μπουσάτι που είδα εδώ, συμφωνήσαμε να αναβάλουμε την συνάντησή μας για μετά τις εκλογές της FYROM, ούτως ώστε να μην είναι όλες οι Κυβερνήσεις που θα συμμετέχουν σε μεταβατική κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: