Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Αλβανία: Ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης βυζαντινών ναών (video)

Η διαδικασία αναστήλωσης ορθοδόξων εκκλησιών έχει ξεκινήσει στην Αλβανία, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Πολλούς από τους ερειπωμένους ναούς κοσμούν σπάνιας αξίας αγιογραφίες.
Ερείπια ανάμεσα σε άγρια βλάστηση, χαλάσματα με ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες, είναι ότι έχει απομείνει από τον Άγιο Αθανάσιο στην Μουζίνα Μεσοποτάμου, κοντά στο Αργυρόκαστρο. Η εγκατάλειψη είναι εμφανής σε αυτό το ξεχασμένο από το χρόνο μοναστήρι της Βορείου Ηπείρου, χτισμένο τον 16ο αιώνα.
«Ο Ενβέρ Χότζα φρόντιζε το μοναστήρι, αλλά οι κυβερνήσεις Μπερίσα και Ράμα αυτό και άλλες εκκλησίες τα άφησαν να διαλυθούν» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ιστορικό μοναστήρι, επίσης του Αγίου Αθανασίου, στην κάτω Λεσινίτσα, πολύ κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου το 1797, υπέστη σοβαρές ζημιές όταν η οροφή του κατέρρευσε από την κακοκαιρία και την εγκατάλειψη τον περασμένο Μάϊο.
Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν γκρεμιστεί, ενώ οι αγιογραφίες φαίνεται να κοιτούν τον ουρανό, με λίγα μόνο πλαστικά καλύμματα να τις προστατεύουν.
Οι ορθόδοξες εκκλησίες έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, πολλά χρόνια τώρα, ωστόσο ο τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει κινήσει διαδικασίες για αποκατάσταση των ερειπωμένων ναών με την συνεργασία της Oρθοδόξου Eκκλησίας της Aλβανίας.
Εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη αρχίσει στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Λάμποβο του Σταυρού, μία από τις σπουδαιότερες βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Η τεχνοτροπία της, παραπέμπει στο τέλος της Μεσοβυζαντινής Περιόδου, ενώ σύμφωνα με την παράδοση χτίσθηκε υπό τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Λέγεται μάλιστα πως της χάρισε έναν χρυσό σταυρό με κομμάτι Τίμιου Ξύλου, ο οποίος όμως έχει χαθεί από το 1989.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.