Η διαδικασία αναστήλωσης ορθοδόξων εκκλησιών έχει ξεκινήσει στην Αλβανία, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Πολλούς από τους ερειπωμένους ναούς κοσμούν σπάνιας αξίας αγιογραφίες.
Ερείπια ανάμεσα σε άγρια βλάστηση, χαλάσματα με ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες, είναι ότι έχει απομείνει από τον Άγιο Αθανάσιο στην Μουζίνα Μεσοποτάμου, κοντά στο Αργυρόκαστρο. Η εγκατάλειψη είναι εμφανής σε αυτό το ξεχασμένο από το χρόνο μοναστήρι της Βορείου Ηπείρου, χτισμένο τον 16ο αιώνα.
«Ο Ενβέρ Χότζα φρόντιζε το μοναστήρι, αλλά οι κυβερνήσεις Μπερίσα και Ράμα αυτό και άλλες εκκλησίες τα άφησαν να διαλυθούν» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ιστορικό μοναστήρι, επίσης του Αγίου Αθανασίου, στην κάτω Λεσινίτσα, πολύ κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου το 1797, υπέστη σοβαρές ζημιές όταν η οροφή του κατέρρευσε από την κακοκαιρία και την εγκατάλειψη τον περασμένο Μάϊο.
Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν γκρεμιστεί, ενώ οι αγιογραφίες φαίνεται να κοιτούν τον ουρανό, με λίγα μόνο πλαστικά καλύμματα να τις προστατεύουν.
Οι ορθόδοξες εκκλησίες έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, πολλά χρόνια τώρα, ωστόσο ο τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει κινήσει διαδικασίες για αποκατάσταση των ερειπωμένων ναών με την συνεργασία της Oρθοδόξου Eκκλησίας της Aλβανίας.
Εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη αρχίσει στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Λάμποβο του Σταυρού, μία από τις σπουδαιότερες βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Η τεχνοτροπία της, παραπέμπει στο τέλος της Μεσοβυζαντινής Περιόδου, ενώ σύμφωνα με την παράδοση χτίσθηκε υπό τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Λέγεται μάλιστα πως της χάρισε έναν χρυσό σταυρό με κομμάτι Τίμιου Ξύλου, ο οποίος όμως έχει χαθεί από το 1989.
Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου